Spelregels Haagse Queer Awards
Doel en algemene criteria
Met de Haagse Queer Awards willen we organisaties en personen waarderen die actief een bijdrage hebben geleverd aan de emancipatie van queerpersonen. Met deze tweejaarlijkse uitreiking markeren we als gemeente het belang van het bespreekbaar maken en houden van queer zijn in een cis-heteronormatieve samenleving.
Vanaf 2024 worden er twee prijzen uitgereikt, één voor
personen en één voor
organisaties en initiatieven. Onder initiatieven verstaan we een samenwerkingsverband van meerdere die werken aan een gemeenschappelijk doel. Dit kan bijvoorbeeld een groep mensen zijn, die zich niet in een stichting of organisatie heeft georganiseerd, maar wel in hun handelen een bijdrage leveren aan een inclusievere stad.
Iedere organisatie of persoon die nu of
in het verleden een belangrijke rol heeft gespeeld in het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit in de gemeente Den Haag, komt in aanmerking voor de prijs. Ook iemand die op een andere wijze een bijdrage levert aan de doelstellingen van de Haagse
emancipatienota "Queer in Den Haag", kan genomineerd worden. Bovendien komen ook bijdragen aan de queer-doelstellingen uit de
Haagse koepelnota "Inclusief Samenleven: allemaal anders, iedereen Haags" in aanmerking voor nominatie.
Niet alleen queerorganisaties, maar ook niet-queerorganisaties die op een significante manier hebben bijgedragen aan de emancipatie van queerpersonen kunnen genomineerd worden.
Bij de toekenning van de prijs worden volgende
criteria gehanteerd:
- De voorgedragen persoon/organisatie moet bijgedragen hebben aan de veiligheid, zichtbaarheid, acceptatie, positieve beeldvorming of gemeenschapszin van queerpersonen in Den Haag.
- Kandidaten kunnen worden voorgedragen door derden, maar kunnen ook zichzelf voordragen.
- In aanmerking komen kandidaten die woonachtig zijn In Den Haag of die een duidelijke binding hebben met Den Haag.
- De winnaar komt gedurende vier jaar niet meer in aanmerking voor de prijs.
- De prijs wordt niet postuum uitgereikt.
- Betrokken gemeentelijke instellingen en zittende juryleden komen niet in aanmerking voor de prijs.
De jury
De toekenning van de prijzen wordt bepaald door een driekoppige jury.
- De jury bestaat uit 3 leden en vormt een afspiegeling van verschillende geledingen binnen de samenleving.
- De jury beschikt over voldoende kennis en inzicht in de ontwikkelingen wat betreft de Haagse queer scene en de emancipatie van queerpersonen in het algemeen.
- Juryleden dragen zelf geen kandidaten voor.
- De jury draagt zorg voor drie weloverwogen nominaties per categorie en wijst per categorie een van deze drie aan als winnende kandidaat volgens de geldende criteria en bij meerderheid van stemmen. Als er meer informatie nodig is voor het komen tot deze nominaties, kan de jury deze opvragen bij voorgedragen kandidaten.
- Bij besluitvorming inzake de jurering dienen alle juryleden hun stem uit te brengen, mondeling dan wel schriftelijk.
- De jury is verantwoordelijk voor voortgang en verloop van de jurering.
- De jury verantwoordt zich door middel van een juryrapport waarin zij aan de hand van de geldende criteria uiteenzet welke overwegingen geleid hebben tot de keuze voor de winnende kandidaat.
- Een jurylid neemt steeds per twee jaar zitting in de jury.
- Na de prijsuitreiking is de jury ontbonden.
- Een jurylid kan ten hoogste drie keer in de jury benoemd worden.
Namen van de prijzen:
De Haagse Queer Award voor ‘De Queer Uitblinker’! (Award op persoonlijke titel)
Prijzengeld: € 500,- vrij te besteden.
De Haagse Queer Award voor ‘Uitmuntende Prestatie’. (Award voor (informele) organisaties, initiatieven en/of samenwerkingsverbanden)
Prijzengeld: € 2.500,-. Het geld dient ten goede te komen aan de emancipatie van queer personen in Den Haag. De organisatie/initiatief/samenwerkingsverband kan het geld gebruiken om te werken aan de doorontwikkeling van de organisatie, inclusiedoeleinden of de eigen toekomstbestendigheid. Het prijzengeld dient binnen een jaar na de uitreiking besteed te worden. De gemeente Den Haag verwacht een verantwoording over de besteding van het geld.